Seuraa meitä facebookissa: suomi365

torstai 28. tammikuuta 2010

Kajamon linnavuori, Masku

Maskun Humikkalassa, Kajamonjärven takana sijaitsee korkea ja kaunismaisemainen Kajamonlinnavuori. Yli tuhatvuotisen historian omaava muinaismuistoalue on mielenkiintoinen, monipuolinen ja kaunis retkikohde.


Linnavuoret toimivat pakopaikkoina, suojaisina linnakkeina aikana jolloin kristinuskoa alettiin levittää suomeen. Ihmiset asuivat linnan juurella mutta vaaran uhatessa kodit hylättiin ja siirryttiin tarvittavat varusteet mukana turvaan vuoren korkeiden jyrkänteiden suojaan. Talvisin rinteet jäädytettiin ja kiipeäminen vuorelle tehtiin mahdottomaksi.


Vuorten huipuille sytytettiin myös merkkitulia, niin että myös muiden kylien asukkaat saivat tiedon mahdollisesta vaarasta ja osasivat varautua siihen. Tästä muistona ainakin Liedon vanhalinnan linnavuorelle sytyteän merkkitulet joka syksy muinaistulien yönä.


Vuoren huipulta on kauniit maisemat Kajamonjärvelle


Linnavuoren metsissä vallitsee mystinen ja rauhallinen tunnelma, sammalten peittämässä kivikossa korkeiden jyrkänteiden suojassa retkeillessä ajan ja paikantaju hukkuu helposti ja mieli lähtee matkalle menneisiin aikoihin. Ja juuri siinä piilee tällaisten paikkojen salaisuus, kaikki jotka osaavat ottaa kiinni tästä hengestä saavat suuria elämyksiä kulkiessaan näillä historiallisilla alueilla...


Linnavuoren vartija

Vuorella asuu nyt uudet vartijat, muista kunnioittaa ympäröivää luontoa kulkiessasi alueella. Linnavuoren huipulla on myös jonkinlainen nuotiopaikka, mutta sitä tulee käyttää harkinnalla ja ainakin poltettava puu on syytä tuoda mukanaan, eikä ainakaan missään nimessä ympäröivästä metsästä.

.

.

Viimeinen ristiretki
Kipinät lentelevät,
seppä takoo miekkaa,

Usko on julistanut sodan,
moni tulee kuolemaan.


Vääräuskoisten veressä näen totuuden,
poltetuissa kylissä jumalaista tahtoa,
lapsen hiiltynyt ruho,
ristin tie on raskas.


älä tapa, älä varasta,
savu nousee kylän raunioilla,
kaikki arvokas on viety,
keskellä kylää kohoaa risti,

päällikkö on naulittu.
naisesi on raiskattu,
lapsesi poltettu,

kädessäsi kirja,
kannessa lukee raamattu.

kääntäkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni

tämäkö oli jumalasi tahto,
tämä se hinta mikä piti maksaa?
joukko saapuu uuteen kylään,
lisää uskon veljiä


Jokainen kantaa oman ristinsä…
kantaa, tai saa uuden kodin,
kodin savessa maan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti