Seuraa meitä facebookissa: suomi365

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Mätikän luolamaalaus ja muita Varsinais-suomen kalliomaalaus kohteita


Arkeologi Timo Miettinen tutkimassa Mätikän luolamaalausta
Alkuviikolla sain hyvin ainutlaatuisen tilaisuuden, minulla oli suuri kunnia päästä Suomen pätevimmän kalliotaiteen tuntijan seurassa tutkimaan Varsinais-suomen kalliotaidepaikkoja. Tärkeimpänä kohteena löytämäni Mätikän luolan luolamaalaus. Kun puhutaan Suomalaisista kalliomaalauksista, ei varmasti arkeologi Timo Miettistä pätevämpää asiantuntijaa löydy. Hän on uransa aikana mm. kirjoittanut aiheesta kirjoja ja löytänyt yli 25 kalliomaalausta, mikä on enemmän kuin kellään muulla suomalaisella.

Professori Reijo E. Heinonen ja arkeologi Timo Miettinen Mätikän luolan suuaukolla.
Mätikän luolan luolamaalaus on herättänyt löytämisensä jälkeen hyvin suurta kiinnostusta, paikalla ovat vierailleet mm. Turkulainen kalliotaiteentuntija ja valokuvaaja Ismo Luukkonen, arkeologit Kaisa Lehtonen (Turun museokeskus) ja Teija Tiitinen (Museoviraston hoitoyksikkö) sekä tänä vuonna luolamaalauksista opaskirjan julkaisseet Tuija Wetterstrand ja Jukka Parkkinen ja muita omien alojensa ammattilaisia. Arvovaltaisten vieraiden määrä puhuu omaa kieltään Mätikän muinaisesta suuruudesta.

Mätikän luolan luolamaalaus - Resentti vai aito viesti tuhansien vuosien takaa?
Myös arkeologi Miettinen oli hyvin vaikuttunut Mätikän luolamaalauksesta. Ainoa ongelma on alusta asti ollut maalauksen ajoittaminen. Maalaus on ihmisen tekemä, siitä ei ole epäilystäkään – vaan kysymys on ikä. Onko maalaus tehty vuonna 1982, vuonna 1877 vai 6000 vuotta sitten? Kalliomaalauksia ajoitetaan pääasiassa merenpinnan vaihtelujen mukaan, tätä menetelmää ei voida Mätikän luolan maalaukseen soveltaa. Millä maalauksen ikä voitaisiin määritellä? Ei välttämättä millään, ehkä luotettavin ajoitus olisi jos viereisin tilan isäntä sanoisi piirtäneensä sen itse pikkupoikana 30 vuotta sitten – tällaista käännettä ei tietenkään kukaan toivo.  

Kokeneita silmiä, tunnettuja ammattilaisia, erieneviä mielipiteitä ja vaihtelevia näkemyksiä – kaikesta huolimatta Mätikänvuoren kallioinen temppeli kätkee salaisuutensa, ehkä ikuisesti.   

Kämmenen kuva kalliossa Särkisalon Ulkoluodolla. Väri on oikea ja maalaus haastavassa paikassa, kiehtovin kallioalueen maalauksista, joista suurin osa muutaman vuosikymmenen takaa - resentiltä vaikuttaa tämäkin.
Saman päivän aikana tutkimme myös kalliomaalauksia Naantalin Virvelahdessa ja Särkisalon Ulkoluodolla – paikat huokuvat muinaisuutta, maalaukset eivät niinkään.

Timo Miettinen tutkimassa erästä maalausta Särsisalon Ulkoluodolla. Kiehtova maalaus ja komea sijainti suuren siirtolohkareen kyljessä. Vaan pieni yksityiskohta paljastaa maalauksen iän välitömästi - maali on kiven kyljessä kasvavan jäkälän päällä.

Kalliotaidetta Naantalin Virvelahdessa. Hieno paikka ja maalauskin silmää miellyttävä - ikää ei näilläkään ole kuin muutama vuosikymmen.

Miettinen ja Heinonen tutkimassa Virvelahden maalausta.



Pyhät kuvat kalliossa
Timo Miettinen, Heikki Willamo - LUE ARVIO

Pyhiä merkkejä kivessä
Timo Miettinen & Juha Pentikäinen

 Pyhiä kuvia kivessä - Helsingin yliopiston uskontotieteen professorin, samanismin tutkija Juha Pentikäisen ja Suomen 84 kalliomaalauksesta 25 löytäneen arkeologi Timo Miettisen kiehtova teos avaa uusia näkökulmia Suomen vanhimman kuvakielen merkkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti