Seuraa meitä facebookissa: suomi365

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Luola, Pirunpelto ja näkötorni, Sauvo



Sauvon Maalussa, korkealla kukkulalla kohoaa korkea ja jykevä näkötorni. Torni ei ole kukkulan ensimmäinen, sota aikana paikalla sijaitsi ilmanvalvonta torni. Karunan kyläyhdistys rakensi uuden tornin ja vihki sen juhlallisin menoin käyttöön vuonna 2005



Näkötornin juurelta alkaa luontopolku, noinm 500 metrin päässä tornista, kallion kukkulalla on mielenkiintoinen luonnonmuodostelma. Suurista, pyöristyneistä kivistä muodostunut Pirunpelto, muinainen merenranta. Pirunpellon laitamilla lojuu valtavia kivenjärkäleitä, joiden alla on jopa pieniä luolamaisia tiloja.



Maastoon merkkaamaton luonnonihme löytyy muutaman sadan metrin päästä tornista. Kymmenen metrisessä kallionjyrkänteessä sijaitseva suuri lippaluola. Tilava lippa löytyy keskeltä jyrkännettä, komealta maisemapaikalta. Suoraa, pystysuoraa pudotusta luola edessä lähes 6 metriä. Lipan alle mahtuu vaivatta 10 - 15 henkilöä ja luononmuovaama maisemalaavu on täysin sateen pitävä.



Kartta

3 kommenttia:

  1. tää on niin tätä suomea .. viime vuonna tuli käytyä näkötornissa ja pirunpellolla, mutta missään ei ollut pienintäkään halaistua sanaa että jossain olisi jopa luola. suomessa ei osata tuotteistaa näitä matkailukohteita joista ei suoraan voi laittaa lippuluukkua ja alkaa rahastamaan.

    J

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Kuinka pitkä luontopolku alueella on? Onko merkittyä reittiä? :)

    VastaaPoista
  3. Merkitty on. Se lähtee näkötornilta ja päättyy tielle, jota pitkin voi kävellä takaisin. Ei siis tee mitään lenkkiä.

    VastaaPoista